Paballong in 2022: veelzijdig, betrokken en actief

Hoewel Corona nog steeds een factor is in Lesotho neemt het leven weer grotendeels zijn normale beloop na de pandemie. Voorzitter van Stichting Paballong Nederland, Mijke van Rijn, was in november als onderdeel van een drieweekse vakantie in zuidelijk Afrika op bezoek bij Gerard Mathot. Uiteraard heeft zij van de gelegenheid gebruik gemaakt om het Paballong HIV/ Aids Care Centre te bezoeken.

Mijke: “Dit was de eerste keer dat ik zelf in het centrum ben geweest. Mijn eerste indruk van het terrein was dat het veel groter is dan ik had verwacht! Ik heb leden van het lokale bestuur ontmoet, een rondleiding gekregen van manager Rethabile Nonkonane, en gesproken met een aantal zorgprofessionals en begeleiders die in het centrum werken.”

Mijke van Rijn met Gerard Mathot en manager Rethabile voor het hoofdgebouw van Paballong.

“Wat me echt opviel was het enthousiasme en de betrokkenheid van de mensen die er dagelijks werken. Deze mensen doen met relatief weinig middelen ontzettend goed werk en ze zijn onvermoeibaar. Ze zijn continu bezig met het verbeteren van de kwaliteit van leven en de economische weerbaarheid van de patiënten en de Aids-wezen waar het project voor zorgt.”  

“Ik heb de medische faciliteiten gezien die heel goed ingericht zijn. Vanuit hier wordt een groot aantal mensen per maand van HIV- en Aidsremmende medicatie voorzien. Op het terrein is ook een grote boerderij met kippen, eenden, varkens, koeien, een flinke moestuin en veel fruitbomen. De opzet is dat mensen met HIV daar leren om zelf in hun voedselbehoefte te voorzien. Ook wordt er dagelijks gekookt voor de bezoekers en de kinderen in het Day Care Centre.” 

Deze reis was een privévakantie met haar familie die door Mijke zelf bekostigd is. Er zijn geen kosten voor gemaakt vanuit Stichting Paballong Nederland.