Nieuwsbrief Paballong 2017

Download als PDF: Stichting Paballong HIV Aids Care Centre – Nieuwsbrief 2017

In 2018 ontvangen wij aanvullende steun van Wilde Ganzen voor een woonproject voor kinderen waarvan de ouders overleden zijn aan AIDS. Van elke Euro die u aan Stichting Paballong doneert, maakt Wilde Ganzen €1,50!

Ondersteun het Paballong HIV/AIDS Care Centre: klik hier >>>

.
Van het bestuur
De stichting Paballong HIV/AIDS Care Centre heeft dit jaar met groot verdriet afscheid genomen van haar bestuurslid, Pauline Klöters-Mathot. Ondanks haar ziekte was ze nog steeds erg betrokken bij en actief voor Paballong. Haar enorme liefde en inzet zullen we vreselijk missen.

Pauline heeft zelf haar opvolging geregeld. Natalie Mathot neemt als secretaris plaats in het bestuur van de stichting. Arnica Veling-Gortzak moet door andere drukke werkzaamheden helaas afscheid nemen. Wij bedanken haar voor haar inzet.

Mijke Klöters-van Rijn, voorzitter/penningmeester
Natalie Mathot, secretaris
Josselien Janssens, bestuurslid

Zorg voor HIV/Aids-patiënten
Al ruim tien jaar dragen medewerkers vanuit het centrum zorg voor de patiënten die thuis verpleegd worden. Dit gebeurt vanuit een holistische benadering. De verpleegster verzorgt chronische patiënten die geen familie om zich heen hebben. Op het centrum zelf komen elke dag patiënten voor controle en medicatie en gesprekken. Er wordt voor een maand medicatie meegegeven. En voordat de patiënt naar huis gaat, wordt een maaltijd verstrekt. Gemiddeld 700 patiënten per maand brengen een bezoek aan de kliniek.

Wilde Ganzen
Erg trots en blij zijn we met het samenwerkingsverband met Wilde Ganzen. Ons projectvoorstel voor het bouwen van vier huizen is onlangs goedgekeurd. De woningen worden gebouwd voor zogenaamde ‘ children headed households’. Door ziekte of overlijden van ouders aan de gevolgen van Aids zijn de oudere broers en/of zussen verantwoordelijk voor hun jongere broertjes en zusjes. Paballong wil deze kinderen graag een goed dak boven het hoofd bezorgen. Van elke euro die u doneert maakt Wilde Ganzen 1,50 euro. Een mooie ondersteuning van een belangrijk project.

De gezinnen voor wie Paballong de huizen wil bouwen zijn in beeld gekomen dankzij het kinderdagverblijf (Dr. Titi Mohapi Day Care Centre) dat de stichting in Lesotho drie jaar geleden heeft opgericht. Door dagopvang te bieden voor de jongere broertjes en zusjes kunnen de oudere kinderen naar school. In 2017 ving het kinderdagverblijf 34 kinderen tussen de 2 en 6 jaar oud op. Deze kinderen zijn in de regel erg kwetsbaar. Op de crèche krijgen ze twee keer per dag een voedzame maaltijd en worden ze voorbereid op het basisonderwijs. Ook organiseert Paballong sociale evenementen voor ze, zodat ze in contact komen met andere mensen en kinderen in de regio.

Winterkleding
Iets ogenschijnlijks simpels als kleding is voor deze kinderen niet vanzelfsprekend. Veel kleren zijn stuk of te klein. De winters in Lesotho zijn erg koud. Vaak moeten kinderen twee tot drie kilometer lopen om van huis bij het kinderdagverblijf te komen. Warme kleding en schoenen zijn onontbeerlijk om ze warm en gezond te houden. Onze stichting Paballong HIV/AIDS Care Centre heeft daarom bijgedragen aan warme winterkleding voor de 34 kinderen van het Dr. Titi Mohapi Day Care Centre.

Drip-irrigation en duurzaamheid
Ook hebben we met uw donaties een bijdrage geleverd aan het zogenaamde ‘drip irrigation’ project. Duurzaamheid is een belangrijke factor op het centrum. Er is zon-en windenergie, biogas afkomstig van mest van de dieren en er zijn boomgaarden. Drip irrigation is een vorm van micro irrigatie waarbij water en voedingsstoffen bewaard kunnen blijven door water langzaam naar de wortels van de planten te laten druppelen. Het doel is om water direct bij de wortels te krijgen en verdamping te minimaliseren. Een goed ontworpen ‘ drip irrigation’ systeem is in de regel efficiënter dan een klassiek irrigatiesysteem.

Steun Paballong!
Het budget van Paballong is dit jaar zo ongeveer € 130.000,00. De kosten stijgen elk jaar. De Paballong Trust in Lesotho is altijd op zoek naar geld en wij willen hen daarbij helpen. Wij vragen u voor dit doel, waar geen geld aan de strijkstok blijft hangen (we werken alleen met vrijwilligers) te ondersteunen d.m.v. een donatie aan onze stichting met een ANBI-status.

Wij danken u hartelijk voor uw steun en hopen dat wij daar ook dit jaar weer op mogen rekenen!

St. Paballong HIV/AIDS Care Centre, rek.nr. NL15 TRIO 0198 5483 89

Wilt u deze nieuwsbrief voortaan digitaal ontvangen? Laat uw gegevens achter via het contactformulier!